Un produs Blogger.

Radio Live


Radio „ANTENA SATELOR” - live video


Radio „FOLCLOR” - live
Radio Folclor Romania

Abonare & Distribuire

Abonare via Email




Pagina Facebook

Calendar Creștin-ortodox

Vizitatori



Check google pagerank for www.alinsuceveanu.ro

Totalul afișărilor de pagină

„De-l munceste dorul pe roman, de-l cuprinde veselia, de-l minuneaza vreo fapta mareata, el isi canta durerile si multumirile, isi canta eroii, isi canta istoria si astfel sufletul sau e un izvor nesfarsit de frumoasa poezie.”
Vasile Alecsandri

          Calendarul lunii februarie s-a imbogatit cu un sfant nou. In pofida vocilor care stramba din nas, sarbatoarea castiga teren. Mai ales daca se infrateste cu neaosul Dragobete, cel plin de dragoste si voie buna. 
Inainte de Revolutie, romanii de la oras nu sarbatoreau cu ocazia primaverii altceva decat Martisorul, cel mult Ziua Femeii pe opt martie.
In niciun caz nu exista la noi „nebunia” occidentala care are loc de „Valentine’s Day”. Conform cu Asociatia Felicitarilor, cu ocazia asta se trimit in jur de un miliard de felicitari! Asta face ca ziua indragostitilor sa urce pe locul doi in topul sarbatorilor, imediat dupa Craciun, cand numarul urarilor scrise creste la aproximativ 2,6 miliarde! Incet-incet, febra ne cuprinde si pe noi.

Si care-i treaba cu Valentin?
O legenda, doua legende…
          Legenda spune ca, pe vremea romanilor, imparatul Claudius si-a dat seama ca tinerii lui soldati sunt mai eficienti in lupta daca sunt celibatari, drept pentru care a interzis casatoria.
        Valentin era un preot care nu a fost de acord cu porunca imparateasca si a continuat sa oficieze casatoriile tinerilor indragostiti pe ascuns… pana cand a fost prins si inchis. Unii zic ca a fost decapitat, altii ca s-a imbolnavit si a murit in inchisoare. Mai exista si varianta in care s-a indragostit de fiica gardianului sau, si inainte de a fi decapitat i-a trimis acesteia o scrisoare cu declaratii, semnata chiar asa: „From your Valentine”.
          Acesta a devenit mesajul universal valabil al tuturor indragostitilor. De aici porneste si obiceiul de a face declaratii scrise, care pe parcurs s-a transformat in oferit felicitari si, mai nou, intr-o industrie de cadouri.
            Mai exista si o alta legenda, care spune ca ziua sfantului Valentin a fost inventata pentru a crestina sarbatoarea pagana – tot de pe vremea romanilor– numita Lupercalia. In Roma antica, mijlocul lui februarie era considerat ca simbol al venirii primaverii si al purificarii. Toata lumea isi facea curatenie in casa. Membrii ordinului preotesc Luperci se adunau in grota unde se credea ca Romulus si Remus, fondatorii Romei, au fost crescuti de mama lor lupoaica. Acolo ei sacrificau o capra pentru fertilitate si un caine, pentru purificare. Baietii inmuiau bucati din blana animalelor in sangele sacrificial si le stropeau pe fete, care se inghesuiau sa primeasca astfel simbolul fertilitatii. In seara aceleiasi zile, fetele isi puneau numele intr-o urna, de unde erau trase la sorti de baietii burlaci. Se formau astfel cupluri, care majoritatea ramaneau impreuna toata viata. Crestinii au scos in afara legii aceasta loterie a casatoriilor, dar a ramas stabilit ca mijlocul lui februarie trebuie sa fie un moment dedicat romantismului.
          De ce? Pentru ca atunci incepea imperecherea pasarilor, iar pasarile erau considerate mesageri divini, din cauza ca erau capabile sa zboare pana in slavile cerului…si a treia de la noi. Granitele dictaturii au cazut, Valentin si-a intins ”tentaculele” pana aici…
         Si dintr-o data ne-am adus aminte ca avem si noi sarbatoarea neaosa getbeget, Dragobetele! Fiul Babei Dochia, vestitorul primaverii, Dragobetele are si el legatura cu mijlocul lui februarie. Nu de alta, dar si pe pasarile noastre tot cam pe atunci le apuca imperecherea. De fapt, el era cel care, in traditia populara, oficia nunta tuturor animalelor. Si pana la urma, de ce sa nu-si extinda abilitatile si la nivelul oamenilor? Foarte petrecaret din fire, Dragobetele, daca il sarbatoresti, te asigura ca te fereste de boli pe tot parcursul anului care vine, si umple de bunastare inimile tuturor. De lucrat nu se lucreaza de ziua lui, dar se face curatenie in casa. Fetele si baietii se intalneau si petreceau in mod ritualic aceasta zi. Fetele adunau flori si ultimele ramasite de zapada pe care le pastrau pentru descantece de dragoste.
           Baietii le fugareau si daca fetele se lasau prinse, ii sarutau – gest care era luat in serios ca o adevarata logodna.
          Nu cumva sa-ti treaca prin cap sa nu canti sau sa nu dansezi si sa te veselesti de Dragobete, caci fara pereche vei ramane un an intreg – deci nu neglija ziua de 24 februarie!

In dar ti-am adus inima
La inceput, indragostitii schimbau doar declaratii scrise. Daca n-ai o idee mai buna, scrie-i o felicitare.

O sarbatoare comerciala, una traditionala
Oricat tam tam s-ar face cu ocazia zilei sfantului Valentin, tot Dragobetele nostru e mai simpatic, pentru ca e plin de magie si foarte pitoresc.

De Valentin…
Femeile cumpara 85% din felicitarile de Valentine’s Day. Cea mai veche scrisoare de dragoste care a fost trimisa cu ocazia zilei indragostitilor dateaza din 1415, si a fost trimisa de Charles, ducele de Orleans sotiei sale.
Pe vremea sa, regele Henric al V lea a angajat un poet ca sa-i scrie un bilet corespunzator Catherinei de Valois.
Prima productie de masa a cartilor postale de Valentine’s Day a fost in 1840, de catre Esther Howland.

De Dragobete…
Nu se taie pasari, ba chiar li se dau cele mai bune boabe, ca sa le „priasca” imperecherea…
Daca o pasare nu-si gaseste perechea pana la Dragobete, va ramane singura tot anul.
Cine lucreaza de Dragobete, isi uita graiul si caraie precum pasarile toata viata
Daca nu te intalnesti macar cu un reprezentant al sexului opus in aceasta zi, ramai singura tot anul!
Pe 24 februarie este ziua cea mai potrivita sa-ti faci un frate de cruce.

Ziua indragostitilor in lume 
Îndrăgostiţi din toată lumea sărbătoresc din cele mai vechi timpuri ziua iubirii în cele mai ciudate feluri şi în date diferite. Astfel, conform site-ului wikipedia, în Marea Britanie, mulţi oameni sărbătoresc pe 25 ianuarie Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiţilor galezi. În Danemarca şi Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulţi oameni îşi fac timp pentru a îl petrece într-un mod romantic cu partenerul de viaţă sau trimit o felicitare unei iubiri secrete. În Suedia, 14 februarie este numită ziua tuturor inimilor, dar nu este o sărbătoare oficială. În Slovenia, un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, aşa că pe 14 februarie plantele şi florile încep să crească.

Ziua iubirii pe alte continente
În Egipt, ziua iubirii este celebrată în 4 noiembrie. În Brazilia, ziua înamoraţilor sau ziua iubitului/iubitei este sărbătorită pe 12 iunie, când cuplurile îşi dau cadouri cum ar fi: ciocolată, felicitări şi de obicei un buchet de flori. Aceasta a fost aleasă ca ziua înainte de Sfântul Anton, cunoscut aici ca sfântul căsătoriei, când multe femei singure realizează ritualuri populare pentru a găsi un soţ bun. În Columbia, Ziua iubirii şi a prieteniei este sărbătorită în a treia vinere şi sâmbătă din septembrie. În această ţară, prietenul secret este o tradiţie foarte populară, care presupune desemnarea fiecărui participant un destinatar a unui cadou secret (asemănător tradiţiei de Crăciun Moş Crăciun) .Valentine's Day a apărut şi în Japonia şi Coreea  şi a devenit ca o obligaţie ca multe femei să dăruiască ciocolată tuturor colegilor bărbaţi. Pe 14 martie bărbaţii sunt aşteptaţi să întoarcă favorul. În cultura chineză, există un omolog al Zilei Îndrăgostiţilor numită Ziua Şaptelor, potrivit legendei Ciobanului şi Ţesătoarei Menajera care s-au găsit în Rai în ziua a şaptea a lunei a şaptea a calendarului lunar.

Toate acestea fiind spuse, de fapt scrise :), eu cred ca ar trebui sa spunem sau sa-i aratam sentimentele noastre persoanei iubite in fiecare zi a anului si nu doar de Valentine's Day sau Dragobete.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translator

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Căutare

Download

Pentru a descarca albumul „Scumpa floare-i norocu'” dati click pe imagine.

Imnul Bucovinei

În Moldova locul-i sfânt, leagãn de credințã
Din strãbuni am ctitorit pentru biruințã.
La Suceava, între munți Dumnezeu e-n toate;
Zimbrul ține la un loc oameni și cetate.

Multe neamuri am ținut țara ca o floare
Și pãmântul ce-l avem, fãrã supãrare;
Locul pe care trãim Bucovina-i spune
Domnul Ștefan l-a sfințit, loc de rugãciune!

Noi, la Putna ne-nchinãm și la Sucevița,
Voronețu-i poartã-n cer, vatrã Moldovița,
Oamenii care-i avem toți îs pentru țarã,
Nu ne face niminea neamul de ocarã!

Nimãrui noi n-am cerut, cã avem de toate,
Sã ne deie Dumnezeu, numai sãnãtate!
Fete și feciori cuminți sã ne poarte neamul,
Cu iubire de pãrinți, ca bucovineanul!

Și ne-om ține fruntea sus cum ni-e scrisã slova,
În fața lui Dumnezeu, una e Moldova!
Și ne-om ține drepți și tari, sã cinstim Lumina,
În fața lui Dumnezeu, una-i Bucovina!

Parteneri


Folclor romanesc

Valahia Music Production

Muzicanti.ro

Orchestra Angel

publicitate online

Persoane interesate