Un produs Blogger.

Radio Live


Radio „ANTENA SATELOR” - live video


Radio „FOLCLOR” - live
Radio Folclor Romania

Abonare & Distribuire

Abonare via Email




Pagina Facebook

Calendar Creștin-ortodox

Vizitatori



Check google pagerank for www.alinsuceveanu.ro

Totalul afișărilor de pagină

„De-l munceste dorul pe roman, de-l cuprinde veselia, de-l minuneaza vreo fapta mareata, el isi canta durerile si multumirile, isi canta eroii, isi canta istoria si astfel sufletul sau e un izvor nesfarsit de frumoasa poezie.”
Vasile Alecsandri

 
          Zi asteptata cu nerabdare de doamne si domnisoare, pe 8 martie, la inceput de primavara, se sarbatoreste FEMEIA - Ziua Femeii si Ziua Mamei, prilej de a darui flori si cadouri simbolice tuturor femeilor din viata noastra.
          In intreaga lume, acesta zi este dedicata femeii, insa are o dubla semnificatie. Daca in tarile Europei Occidentale ziua de 8 martie este asociata cu lupta femeii moderne pentru emancipare, in tarile baltice se pune mai mult accent pe Ziua Mamei, cand copiii si barbatii daruiesc mamelor, sotiilor sau prietenelor flori, felicitari si mici cadouri, in semn de multumire, respect si iubire.

8 martie – Ziua Mamei
          Se spune ca Ziua Mamei isi are originile in Grecia Antica, in festivalul dedicat mamei tuturor zeilor si zeitelor din Olimp, Rhea, zeita pamantului. Deasemenea, in Roma, sarbatoarea era cunoscuta sub denumirea de Hilaria si tinea 3 zile (15 – 18 martie), fiind dedicata aceleiasi mame a tuturor zeilor, cunoscuta insa sub numele de Cybele.
          In secolul al XVII-lea, in Anglia se sarbatorea, in a patra sambata a postului Pastelui, asa- numita “Sambata Mamelor”, prilej de a-si petrece ziua alaturi de cei dragi.
          In Statele Unite ale Americii, Julia Ward Howe este cea care a propus pentru prima data, in anul 1872, sarbatorirea Zilei Mamei drept o zi dedicata pacii.
          In anul 1907 Ana Jarvis din Philadelphia a inceput o campanie pentru a stabili ziua internationala a mamei in luna mai, la comemorarea a 2 ani de la moartea mamei sale, Reese Jarvis. In urma acestor actiuni, la 12 decembrie 1912 ia fiinta Asociatia Internationala pentru Ziua Mamei iar in anul 1914, presedintele Woodrow Wilson proclama Ziua Mamei drept sarbatoare nationala, celebrata in a doua duminica din luna mai.
          Desi astazi tarile lumii serbeaza Ziua Mamei la date diferite, tari ca Danemarca, Italia, Turcia, Belgia, Finlanda si Australia au ales, ca si Statele Unite, a doua duminica a lunii mai pentru a o dedica tuturor mamelor.

8 martie – Ziua Internationala a Femeii
          Pe plan international, ziua de 8 martie nu este Ziua Mamei, ci este cunoscuta ca Ziua Femeilor Militante, a celor care au luptat pentru ca noi astazi sa avem drept de vot, dreptul la educatie, la asistenta sociala, contraceptie, drept la proprietate si la divort.
Ziua internationala a femeii marcheaza, de fapt, o comemorare a datei de 8 martie 1857, cand 129 de muncitoare din New York sunt arse intr-o fabrica de textile, fiind blocate inauntru, dupa ce au organizat un protest impotriva conditiilor mizere de munca si a salariilor mici.
          In anul 1910 Internationala Socialista reunita la Copenhaga a hotarat recunosterea pe plan international a unei sarbatori dedicata femeii, fara a stabili insa o data exacta.
          Ziua de 8 martie este declarata oficial drept Ziua Internationala a Femeii in anul 1921, cand reprezentantele bulgare in Secretariatul International al Femeilor din Internationala Comunista au propus ca ziua sa fie sarbatorita pe toata suprafata Globului iar in anul 1977 Adunarea Generala a ONU proclama ziua de 8 martie “Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala”.
          Ziua de 8 Martie este ziua feminităţii, a frumuseţii, a dragostei, ziua în care femeia este în centrul atenţiei, este sărbătorită de copii, de soti, de prieteni. Femeia, fiinţa delicată, sensibilă este cea care dă viaţă şi poate de aceea, în momentele grele, se dovedeşte mai tare decât bărbatul, iar în viata de zi cu zi, nu are voie să obosească nici la serviciu, nici ca mama, nici ca soţie.

Femeia - echilibrul acestei lumi
          Femeia este fiinţa prin care Dumnezeu şi-a luat un trup omenesc şi a venit printre noi să ne reînveţe omenia, în esenţa ei: iertarea, răbdarea, dreapta judecată, toleranţa, mila, iubirea de semeni. Vrem să recunoaştem sau nu, tributari orgoliului nostru masculin, Femeia, prin ce are ea misterios, prin răbdarea ei egală cu istoria lumii, dă consistenţă, substanţă şi scop acţiunilor noastre.
          Ca să înţelegem semnificaţia acestei zile şi a zilei mamei din ţările occidentale trebuie să ne întrebăm care este importanţa mamei in viaţa psihică a bărbatului care oferă flori. Mama este figura cea mai importantă din viaţa copilului fie el baiat sau fată... până in jurul vârstei de trei ani este toată viaţa lui socială; este o însumare a tuturor reuşitelor si nereuşitelor din viaţa lui. Nu este de mirare că rămâne o figură primordială şi în viaţa lui de bărbat. Este o zi în care bărbaţii îşi declară iubirea şi recunoştinţa faţă de mama care, măcar o perioadă foarte importantă din viaţa, a fost unicul nostru sprijin.
          8 Martie este ziua în care ne sărbătorim mamele, femeile ce ne-au dat viata sau iubitele. Ne dorim întotdeauna să le putem dărui femeilor pe care le iubim şi le apreciem un cadou care să le facă să se simtă răsfăţate şi deosebite. Mesajul constituie o bucurie demnă de o sărbătoare, iar sărbătoare poate fi în fiecare zi. Ce aduce nou este faptul ca sărbătorim femeia în toate rolurile ei, bunică, mamă, soră, iubită. Băieţii aduc flori colegelor sau prietenelor, iar bărbaţii nevestelor şi mamei. Este o zi cu semnificaţii îmbogăţite. Este o apreciere a femininului în viaţa unui bărbat, deşi a plecat ca o mişcare socială mai ales cu caracter feminist. Nu este o zi în care ni se indeplinesc dorinţele, ci este o zi de recunoaştere şi de apreciere. Poate că lumea bărbaţilor a obosit. Poate că vitalitatea lor s-a erodat, fiind mereu expuşi exigenţelor de tot felul, proprii sau impuse de regulile sociale. Poate că a venit vremea să acordăm şi femeilor dreptul de a decide, de a continua ceea ce noi am început. Pentru că au dovedit calităţi incontestabile de lider, de bun organizator şi o stăruinţă fără seamăn în a-şi atinge ţelurile. Pentru că au dovedit, într-o istorie multimilenară, mai multă toleranţă şi putere de a ierta, decît am putea noi dovedi. Poate a venit vremea să demontăm eterna sintagmă a misoginismului: „lumea noastră este şi trebuie să fie condusă de bărbaţi”, uitând că echilibrul acestei lumi l-a creat, pe nevăzute, tăcut, lumea femeilor.

          Cel care nu respectă femeia nu respectă viaţa. Iar cine nesocoteşte viaţa, este pierdut. Doresc tutror femeilor să fie fericite. Doresc să le mulţumesc că există şi că au grijă de noi, de viaţă, de continuitate.

          De 8 Martie daruiti-le femeilor pe care le iubiti si le apreciati un cadou care sa le faca sa se simta deosebite, alaturi de o imbratisare calda si un sincer “La Multi Ani!”

“La multi ani!” tuturor femeilor si “O primavara frumoasa!”

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translator

EnglishFrenchGermanItalianPortugueseRussianSpanish

Căutare

Download

Pentru a descarca albumul „Scumpa floare-i norocu'” dati click pe imagine.

Imnul Bucovinei

În Moldova locul-i sfânt, leagãn de credințã
Din strãbuni am ctitorit pentru biruințã.
La Suceava, între munți Dumnezeu e-n toate;
Zimbrul ține la un loc oameni și cetate.

Multe neamuri am ținut țara ca o floare
Și pãmântul ce-l avem, fãrã supãrare;
Locul pe care trãim Bucovina-i spune
Domnul Ștefan l-a sfințit, loc de rugãciune!

Noi, la Putna ne-nchinãm și la Sucevița,
Voronețu-i poartã-n cer, vatrã Moldovița,
Oamenii care-i avem toți îs pentru țarã,
Nu ne face niminea neamul de ocarã!

Nimãrui noi n-am cerut, cã avem de toate,
Sã ne deie Dumnezeu, numai sãnãtate!
Fete și feciori cuminți sã ne poarte neamul,
Cu iubire de pãrinți, ca bucovineanul!

Și ne-om ține fruntea sus cum ni-e scrisã slova,
În fața lui Dumnezeu, una e Moldova!
Și ne-om ține drepți și tari, sã cinstim Lumina,
În fața lui Dumnezeu, una-i Bucovina!

Parteneri


Folclor romanesc

Valahia Music Production

Muzicanti.ro

Orchestra Angel

publicitate online

Persoane interesate